Präst nekar till våldtäkter

Den präst i Norra Halland som anklagas för att ha våldtagit två 14-åriga konfirmander under en utlandsresa nekar till anklagelserna. Häktningsförhandlingar mot mannen hålls idag i Varbergs tingsrätt.

– Vi har inte pratat direkt men honom men via hans advokat så säger han att han är helt oförstående till de här beskyllningarna, säger Lasse Bengtsson, pressinformatör vid Göteborgs stift.

Har ni fått någon annan information om vad som eventuellt kan ha hänt eller inte hänt på den här resan till Tyskland?

– Nej, det var ju andra vuxna med på resan och de har inte sett att det skett något otillbörligt alls. Men vad som finns i övrigt ligger under utredningssekretess hos polisen.

Prästen är i 60-årsåldern och har arbetat i kyrkan i 31 år. Han har enligt Bengtsson aldrig haft några anmärkningar på sig tidigare.

Hur kommer det sig att Svenska kyrkan låtit prästen arbeta kvar?

– Han har inte fått jobba med barn och ungdomar. Han fick andra arbetsuppgifter. I första skedet var ju inte misstankarna så välgrundade eftersom att han släpptes. Först nu i andra skedet har de har skärpts. I dagsläget hade man tagit ett annat beslut.

Vad händer nu?

– Det beror på vad som händer under dagens förhandlingar. Blir han häktad så har ju den juridiska processen sin gång. Blir han frisläppt idag så är det ju därmed inte sagt att misstankarna är avskrivna. Han kommer i vilket fall inte jobba något mer det här året, säger Lasse Bengtsson, pressinformatör vid Göteborgs stift.

Han säger också att om prästen frias, kan kyrkan ändå anse att han uppträtt oetiskt och kan då prickas för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista