Förslag från tjänstemännen

En tia för att åka in till stan

10 kronor, så mycket ska trängelskatten kosta i Göteborg enligt ett förslag från ledningsgruppen med tjänstemän som utreder frågan. I dag lämnade tjänstemannagruppen från Västsverige sitt första underlag till politikerna i regionen om hur trängelskatten ska utformas.

– Nu lämnar vi ifrån oss det här underlaget och det blir en politisk process som tilltar, säger Ulrika Honauer som är regionchef på Vägverket region väst.

Ledningsgruppen består av tjänstemän bland annat från Göteborgs kommun, Vägverket och Västra Götalandsregionen. Och det är två trängselskattsalternativ man lägger fram.

– De är ganska lika varandra. De har sina olika fördelar, men de är båda goda kanditater, säger Ulrika Honauer.

Den största skillnaden mellan alternativen är betalstationernas placering. I det första alternativet är betalstationerna längre från centrum i Göteborg, i det andra närmare. I övrigt är alternativen ganska lika. De beräknas båda dra in cirka 700 miljoner kronor om året netto. Pengar som ska gå till infrastruktur i Västsverige, bland annat Västlänken.

I det större alternativet kommer en inpassering kosta 11 kronor och i det mindre blir det 10 kronor, med ett tak på 6 betalningar om dagen. Man betalar enligt alternativet måndag-fredag, från halv sju på morgonen till halv sju på kvällen. Hela julimånaden ska det vara gratis, enligt förslaget.

Förslagen ses alltså som hyfsat lika varandra, men ledningsgruppen kommer skicka med till politikerna att de föredrar alternativet där betalstationerna är mer centralt placerade.

– Det alternativet uppyller målet något bättre än det andra alternativet. Det minskar trafiken i centrala Göteborg något mer och vi får även en något större överflyttning till kollektivtrafiken, vilket vi ser som positivt, säger Ulrika Honauer.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista