En av hjärtstartarna finns i Nordstan i Göteborg.

Hjärtstartare lättare att hitta

I torsdags öppnade ett nationellt register för hjärtstartare. På en hemsida som drivs av Civilförsvarförbundet och Svenska rådet för hjärt- och lungräddning finns det utmärkt var man närmast kan hitta en defibrillator, som kan användas om någon råkat ut för ett hjärtstopp.

– Det finns möjlighet att ge en tidig strömstöt i samband med ett hjärtstopp. Det ökar chansen att överleva drastiskt, säger ambulanssjukvårdaren Andreas Claesson som är med i styrelsen för Svenska HLR-rådet.

På hjartstartarregistret.se kan man söka på en ort i Sverige, en karta visar att man i Göteborg nu hittar ett 25-tal lättanvända defibrillatorer

Målet är att en hjärtstartare ska finnas inom fem minuter när man drabbas av hjärtstopp. Andreas Claesson i HLR-rådet jämför med handbrandsläckare.

– Börjar det brinna så är det klart att man släcker direkt och inte väntar på räddningstjänsten. Om någon får ett plötsligt oväntat hjärtstopp så är det klart att någon hjälper den personen så fort som möjligt.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista