Forskare i julbonaders historia

Mer kunskap om julbonaders material och ursprung. Det hoppas doktoranden Ingalill Nyström-Larsson kunna bidra med genom sin ovanliga, teknologiska forskning om sydsvenskt bonadsmåleri som bedrivs vid institutionen för Kulturvård vid Göteborgs universitet

– De här bonadsmålningarna hängdes upp vid högtidliga tillfällen och framförallt till jul, och det var också då som bröllop och dop ofta var förlagda, säger Ingalill Nyström-Larsson, som forskar om bonadsmåleri.

Motiven på bonaderna är ofta bibliska, och föreställer till exempel Jesu födelse. Från att i början av 1700-talet ha varit en väggprydnad för storbönder blev de längre fram under 1800-talet något som fanns i så gott som var familjs hem i Sydsverige, som är det område Ingalill Nyström-Larsson forskar på.

– Ursprungligen var de målade på textilier, ofta återanvänd sådan. Och man har förmodligen haft mjöl och ägg och krita i grunderingen och sedan har man sannolikt målat med äggula själva färgerna.

Både män och kvinnor målade bonader, och det fungerade som ett slags extraknäck för torpare och bönder under vintertid. Idag kan gamla julbonader gå på auktioner för 30 000-40 000, och ibland uppmot 150 000 kronor.

Ingalill Nyström-Larsson gör avancerade analyser av bonadernas material och färg i olika lager, bland annat genom att belysa dem med ultraviolett och infraröd strålning. Genom kunskaper om materialet kan man lära sig hur man ska bevara bonaderna bättre och man kan också förhoppningsvis spåra var bonaden är gjord och vem som målat den. Och det bedrivs faktiskt fortfarande bonadsmåleri idag.

– I södra Unnared i Småland, Hallands gränsområde, där har de varje sommar en kurs i bonadsmåleri.

Försöker man ta efter den här gamla, sydsvenska stilen då?

– Ja, man försöker nyttja liknande tekniker, men motiven är väl kanske hämtade mer från dagens samhälle många gånger.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se