Är GM rädd för framtida konkurrens från Saab? Foto: Thomas Kienzle/Scanpix. Montage: SR.

Analytiker: GM vill inte få Saab sålt

Nederländska Spykers nya bud på svenska Saab Automobil i går visar tydligt det starka intresset för företaget, menar bilanalytiker.

General Motors väljer att avveckla Saab, eftersom man är rädd för en framtida konkurrens, säger Matts Carlsson, bilanalytiker i Göteborg.

– Kan man inte kontrollera det som händer med Saab, utan det kan vändas mot General Motors, gör man sannolikt den bedömningen att man tar den kostnaden som är förknippad med att lägga ner företaget för att inte hamna i en konkurrenssituation om fem, tio år, då detta blir rätt besvärande för General Motors.

Du tror att man medvetet inte vill få sålt Saab alltså?

– Det kan mycket väl vara ett sådant taktiskt agerande man nu genomför. Skulle det vara på det sättet är ju egentligen signalen på de anställda på Saab att ”ni är så pass duktiga att vi inte vill möta er i en framtida konkurrenssituation”. Det är i så fall ett väldigt cyniskt agerande, men företagsstrategiskt kan man mycket väl förstå att så kan vara fallet.

Vi är vana att kastas mellan hopp och förtvivlan. Så beskrev i går Unionens klubbordförande på Saab, Anette Hellgren, känslan efter att Spyker Cars lämnat ett nytt bud på Saab Automobile.

Detta två dagar efter att General Motors meddelat att man påbörjar Saabs nedläggning.

Matts Carlsson, menar att han själv noga analyserat Saab och deras affärsplan och ser att den är hållbar.

Han tror alltså att General Motors medvetet lägger ner för att slippa framtida konkurrens.

Klockan elva i kväll svensk tid vill Spyker senast ha besked och ännu kan regeringen agera, säger Matts Carlsson.

– Man ska ifrågasätta rimligheten i att man lägger ner en väl fungerande, konkurrenskraftig enhet, för att undvika framtida konkurrens. Det skulle man kunna ställa på sin spets och ifrågasätta om det är rimligt.

Så här svarar statssekreterare vid näringsdepartementet, Jöran Hägglund.

– Det finns ju många spekulationer. Nu vet vi att Spyker har lämnat in ett nytt bud som GM i alla fall har sagt sig ville analysera innan man slutgiltigt besyämmer om man går vidare.

Kan regeringen inte fortfarande göra väkldigt mycket och faktiskt påverka GM i det här beslutet också?

– Det är ju GM som säljer och GM som äger Saab. Det har ju all sin rätt att göra vad de vill, säger Statssekreterare Jöran Hägglund.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista