Landshövdingens roll osäker

Systemet med landshövdingar i Sverige är på väg att förändras. Makten förs allt mer över till folkvalda instanser som till exempel Västra Götalandsregionen.

Landshövdingen i Västra Götaland Lars Bäckström, föreslog då han var vänsterpartistisk riksdagsman om att landshövdingetiteln skulle avskaffas, men idag tycker han annorlunda.
– Varje verksamhet behöver ha en chef. Jag har lämnat partipolitiken och är inte längre aktiv i Vänsterpartiet, säger Lars Bäckström.

En undersökning som Sveriges Radio gjort visar att landets 21 landhövdingar förra året kostade 80 miljoner. Chefen för länsstyrelsen i Västra Götaland med 900 anställda är alltså landshöving Lars Bäckström. Han är statens förlängda arm som allt mer fått en kontrollfunktion.

Han har en lön på 83 800 kronor i månaden och den samt boendet på residenset på Södra Hamngatan med mycket representation och resor har under två år kostat drygt fyra miljoner kronor. Men representationen har man på sistone börjat dra ner på.

Det är mycket en länsstyrelse har hand om. Uppdrag inom klimatpolitik, integration, beredskap för svåra katastrofer, landsbygdsutveckling och jordbruksstöd.

Men när nu Västra Götalandsregionen håller på att permanentas ändras maktförhållandena.
– Här har man ju fört över en del av de områden som förr låg på länsstyrelsen till folkvald organisation. Jag stöder den processen. Så jag får ju faktiskt som jag vill, säger Lars Bäckström.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista