Kriminella gäng bakom skattefusk

Samhället förlorar många tiotals miljarder kronor varje år genom skattefusk och svartjobb och det är allt vanligare att kriminella nätverk ligger bakom.

I Västra Götaland hamnar skattefuskets omfattning på fjärde plats i landet, mätt i förhållande till invånarantal.

– Vi har upptäckt svart arbetskraft över precis hela landet. Det finns ingen zon som är fri. Det finns ingen bransch som är fri. Det är en oerhörd lönsam verksamhet. Det är 66 miljarder kronor som försvinner varje år av svart arbetskraft, säger Pia Bergman som är Skatteverkets rikssamordnare för granskningen av svartarbete och organiserad brottslighet.

Sedan fyra år tillbaka specialgranskar Skatteverket svartjobb med koppling till kriminella nätverk, som levererar svart arbetskraft och falska fakturor.

Hundratals personer har hittills dömts till fängelsestraff och många har fått fleråriga näringsförbud.

Ett par av de företag och privatpersoner här i Väst som Skatteverket polisanmält i år hör hemma i Lödöse i Lilla Edet.

– Om det styrs av kriminella gäng, vilket det till stor del görs, så kan det ju få konsekvenser för samhället som går mer och mer åt korruption och mer och mer odemokratiskt på så sätt. Det här är allvarligt, säger Pia Bergman på Skatteverket.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista