Beatrice Berglund på Arbetsförmedlingen. Foto: Elsa Persson/SR.

Program för utförsäkrade igång

Igår var första dagen som introduktionsprogrammet för utförsäkrade personer började gälla. I Göteborg var 350 personer anmälda till programmet sedan tidigare - detta av de mellan 350 och 500 personer som man totalt beräknar utförsäkrats vid årsskiftet.

Men Beatrice Berglund som är chef på Arbetsförmedlingens nya kontor för utförsäkrade i Göteborg tycker att det är svårt att tolka siffran för de hittills inskrivna:

– Det är svårt för oss att ha någon åsikt om. Det kan ju vara så att människor är jättesjuka och får förlängd sjukpenning. Det kan ju också vara så att man går tillbaka till sin arbetsgivare och se om det går att hitta lösningar där- Eller så hittar man på någon helt egen lösning. Så jag har ingen uppfattning egentligen om det är bra eller dåligt, säger hon.

Igår och idag finns i alla fall beredskap för att skriva in eftersläntrare som ännu inte skrivit in sig på Introduktionsprogrammet. Fyra arbetsförmedlare från det nya kontoret fanns på plats på Arbetsförmedlingen i Angered, City och på Järntorget och Hisingen.

Ett tiotal personer hade skrivit in sig och fanns registrerade i datasystemet mitt på dagen igår. Men på Hisingens arbetsförmedling var det bråda tider på eftermiddagen, och man uppgav att ett tjugotal utförsäkrade personer hade kommit och skrivit in sig under dagen - detta av knappt hundra som utförsäkrats totalt i stadsdelen.

Även för de anställda på det nya Arbetsförmedlingskontoret på Rosenlund blir det mycket arbete de närmaste två och en halv veckorna när alla deltagare i Introduktionsprogrammet ska träffa en handläggare. Tio arbetsförmedlare och sex specialister, som arbetspsykologer och arbetsterapeut, ska rekryteras för rehabiliteringen. Och vilken typ av rehabilitering de här personerna sen kommer ägna sig åt i tre månader - det är inte klart än:

– Visst kan vi ha idéer om vad människor behöver, men vi måste ju möta de först och prata. Så vi sitter ju inte riktigt och har färdiga program, även om vi har en del aktiviteter och så får vi se om det är någon som har nytta av det, säger Beatrice Berglund på Arbetsförmedlingen.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista