Snart slutar Västtrafik med 100-korten.
västtrafiks biljettsystem

Nya betalsätt ersätter 100-korten

Januari månad ut kan man åka kollektivt på de gamla 100 kronorskorten i Göteborg - sedan försvinner de för gott. Vid årskiftet såldes de sista hundrakronorskorten. Nu kampanjar Västtrafik om 100-kortstopp och om andra sätt att betala för sina resor.

All osäkerhet och krångel när Västtrafiks nya biljettsystem infördes i maj gjorde att hundrakortet levde kvar längre än det var tänkt. Men nu förlängs inte deras giltighetstid någon mer gång.

Hinner man inte resa upp sina 100-kort kan de under tio års tid lösas in genom att pengarna förs över till Västtrafikkortet.

Just nu satsar Västtrafik på mer information på fordonen. Som att man i februari lanserar något som kan ses som en ersättare till hundrakortet - för dem som reser sällan - femresorsladdningen. Det är ett turkost papperskort utan pant som för en hundring ger fem resor i Göteborg. Det ska även bli möjligt att köpa fem resor till vissa kranskommuner som Mölndal, Partille eller Kungsbacka.

Femresorsladdning ska även finnas för området kallat Göteborg + : Ale Södra, Göteborg, Härryda Väster (Mölnlycke) och Härryda Mitt (Landvetter), Mölndal, Partille, Öckerö.

Och för laddningen kallad Göteborg ++ : Ale, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Öckerö.

Femresorsladdningen införs även i bland annat Uddevalla och Trollhättan/Vänersborg.

Målet för Västtrafik är ju att de flesta resenärer ska använda Västtrafikkortet och på det göra områdesladdningar, alltså köpa månadskort eller göra kontoladdningar.

Att köpa sms-biljetter via mobiltelefonen blir allt mer populärt . Men att betala biljetten ombord med bankkort går bara på spårvagnarna - den möjligheten ska däremot inte finnas på bussarna i Göteborg. Det bedöms inte vara nödvändigt eftersom det i Göteborg finns så många försäljningsställen där man kan ladda kortet, säger Västtrafiks presschef Kristian Ördell.

Någon gång under året ska det även bli möjligt att fylla på kortet med pengar via internet. (Automatiskt liknande autogiro)

Så till sist panten på Västtrafikkortet - efter kritik så halverades ju den. De som betalat den gamla panten på 100 kronor kan från den första februari få tillbaka 50 kronor. Nästa gång man då laddar om kortet överförs de 50 kronorna automatiskt till kontot för Västtrafikkortet.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".