Engelsk orgel renoverad

En unik orgel från London har nu renoverats i Katolska kyrkan i Göteborg.

Det är en engelsk så kallad Walker-orgel från början av 1900-talet, som kommer att få stor betydelse för hela det katolska musiklivet i Sverige. Det säger Lukas Arvidsson, som är organist i Kristus Konungens församling i Göteborg.

– Ett sådant här orgelprojekt, med den här storleken har inte förekommit efter reformationen. Det har inte byggts något så här stort, med den här kvaliteten i katolska kyrkan i Sverige, säger Lukas Arvidsson som är organist i Kristus Konungens församling i Göteborg.

Läktaren i Göteborgs äldsta katolska kyrka liknar mest ett husbygge - det är trä, metall och maskiner överallt. Sex män i medelåldern från Tostareds kyrkorgelfabrik arbetar med allvarliga miner på den stora Walkerorgeln från 1907, som tidigare bodde i en kyrka i London.

Den monterades ned när det skulle bli konsertlokal där och kanske skulle ha skrotats om inte Kristus konungens församling hade köpt den 2006. Nu har den renoverats och skruvats ihop av orgelbyggaren Tore Johansson, som sitter på det dammiga golvet och tittar fundersamt på några elektriska mojänger.

– Det finns ju några engelska orglar som har importerats till Sverige. Den här är lite senare än de flesta.

Med 55 stämmor och tre klaviaturer har orgeln kostat tre miljoner kronor. Dem har man samlat in genom att bland annat be församlingsmedlemmarna att adoptera nån av orgelpiporna för 5000 kronor styck. Men så kommer det också bli rejäl skillnad i ljudkvalitet jämfört med orgeln som stod i kyrkan tidigare.

– Den nya orgeln fick jag spela på i fredags och det var en väldigt speciell känsla, säger Lukas Arvidsson med ett snett leende.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".