Få efterfrågar jämställdhetsbonusen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Dåligt tryck på jämställdhetsbonus

Hittills har inte särskilt många nyblivna föräldrar efterfrågat den nya jämställdhetsbonusen, trots att en barnfamilj kan få så mycket som 13 500 kronor som bonus.

Det är par som väljer att dela helt lika på föräldraledigheten som kan få ut mest av bonusen. Men i Västra Götalands län togs bara 21,4 procent av föräldradagarna ut av papporna (för 2008).

– Det är han som tjänar mest så han jobbar, säger Anna.

Hon gör som de flesta. Riksgenomsnittet visar att 78 procent av föräldrapenningen tas ut av mammorna. Anna kände inte till jämställdhetsbonusen men blir intresserad och vill veta mera.

Men på Försäkringskassan märks inget intresset för bonusen.

– Jag tror inte att man känner till det riktigt än, säger Per-Erik Zell på Försäkringskassan i Karlskoga.

Jämställdhetsbonusen gäller familjer med barn födda 1 juli 2008 och framåt. Enligt Försäkringskassans prognoser är mellan 9-10 000 familjer berättigade att söka bonusen för 2009.

– Försäkringskassan skickar ut en ansökan till alla som är berättigade, säger Per-Erik Zell.

I början på februari får berörda familjer blanketten och den ska vara tillbaka till Försäkringskassan senast den 1 mars. Då först visar det sig hur många som nappat på bonuserbjudandet.

Systemet ger mest pengar till de föräldrarna som delar så lika som möjligt.

Om pappan tar ut färre dagar än mamman så får familjen 100 kr/dagen som bonus för varje dag som han är pappaledig om mamma jobbar eller studerar.

Totalt kan en familj få 13 500 kr i jämstäldlhetsbonus, vilket kan göra skillnad.

– Ja, får han mer betalt och förlorar mindre pengar så skulle han nog vara hemma mer, säger Anna.

Päivi Kotka, SR Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".