Foto: Magnus Liam Karlsson/Scanpix.

Migrationsverket skyldigt miljoner

Migrationsverket är skyldig Mölndals kommun drygt 50 miljoner kronor. Pengarna rör främst ersättning för boende som kommunen ordnar åt flyktingar som kommer, däribland många ensamkommande flyktingbarn.

Kommunrevisionens vice ordförande Thomas Svensson blev förvånad när han upptäckte skulden till kommunen.

– Det är väldigt ovanligt med sådana här belopp som är på drift. Inte jämfört med löneutbetalningar och så, men det är ju stora belopp som bara är ute och seglar.

Vilka pengar är det då som är till sjöss?

2007 ansökte Mölndal om ersättning för sent, då gällde det drygt fyra miljoner. För 2008 och 2009 har man ansökt i tid, men ansökningarna har inte varit kompletta och därför tar det lång tid gör Migrationsverket att behandla ärendet. Så säger i alla fall Leif Johansson, enhetschef på mottagningsenheten i Göteborg.

– Man vet ju inte riktigt hur man ska göra, men framförallt är det att det har kommit så många ensamkommande flyktingbarn kan jag tänka.

I Mölndal säger man i sin tur att det har varit svårt att få uppgifter från de olika boendena, och att det därför har tagit lång tid.

Anders Bergqvist är chef på Arbets- och Familjestödsförvaltningen i Mölndal. Enligt honom är det naturligtvis inte bra att kommunen nu måste ligga ute med så mycket pengar, men att det ändå inte är något problem finansiellt sett eftersom man precis fått pengarna för 2008 och är säker på att senare få pengarna för 2009. Däremot kan pengarna för 2007, alltså drygt 4 miljoner kronor, ha gått förlorade.

– Men vi omsätter ju 195 miljoner här i år, så kortsiktigt kan jag inte se att det skulle innebära några nedskärningar eller så, säger han.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".