Gravt synskadade Alireza G. Alipour får inte hjälp med att plocka ihop sina matvaror på Hemköp vid Frölunda torg. I butiken i Nordstan brukar det dock gå bra. Foto: Anna Brodin/SR
Får inte hjälp med att plocka varor

Synskadad anmäler matbutik

Den gravt synskadade Alireza G. Alipour har anmält butikschefen för Hemköp på Frölunda torg till DO, Diskrimineringsombudsmannen.

Alireza G. Alipour anmäler butikschefen eftersom han inte får hjälp med att plocka ihop sina varor, och därmed inte kan handla i butiken.

Han saknar ledsagarservice, men säger att det brukar gå bra ändå i andra butiker, med hjälp av personalen. I butiken vid Frölunda torg, som ligger nära hans bostad, har det däremot tagit stopp.

– Jag har gjort som jag brukar på alla andra ställen - gått till kassan och bett och hjälp, säger han. Då har personalen tvekat lite grann, men efter en stund mjuknat och ringt på en kollega. Sedan har diskussion uppstått om att de har instruktion från butikschefen om att inte hjälpa till.

Butikschefen vill själv inte kommentera fallet eller bli intervjuad, men Anders Fahlgren, personalchef på Hemköp, bekräftar att i det i butiken vid Frölunda torg inte går att hjälpa Alireza G. Alipour.

– När det gäller den mer specifika hjälpen som han vill ha, som egentligen rör sig om att vi handlar åt honom, så har vi inte den möjligheten, säger han. Jag ser inte heller riktigt att det är vårt ansvar att handla åt våra kunder. Det är kommunen som ska erbjuda ledsagarservice.

Men den här mannen får ju ingen ledsagarservice, så vad ska han göra?

– Det är inte vår fråga, utan det är kommunen som gör den bedömningen. Men det är fortfarande så att det inte är vårt ansvar att handla åt honom.

Lagstiftningen på området är bristfällig, enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO. Torbjörn Anderssson arbetar där.

– Lagstiftningen är bristfällig, säger han. Situationer som handlar om otillgänglighet klassas inte som diskriminering i lagens mening, i de flesta fall.

Så i detta fallet skulle butikschefen troligen frias?

– Ja, utan att ha läst anmälan, är det så att lagstiftningen inte ger ett tillräckligt skydd här.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista