Värmefiltar kan ge sängbrand

Denna kalla vinter säljs många elektriska värmefiltar och bäddvärmare, men för att de ska vara säkra måste användaren tänka på en rad olika regler.

Både Elsäkerhetsverket och räddningstjänsten anser att risken är stor att konsumenterna inte är medvetna om riskerna.

Peter Ehrenstråhle  är brandinspektör och konstaterar flera faror.

– VIifår antändning i sängen - där har vi bäddmaterial som textilier och skumgummi som ger giftiga gaser och en svårsläckt brand, framförallt.

På brandstationen på golvet framför oss ligger en sönderbränd bäddvärmare. För ett par veckor sedan hade en äldre kvinna satt igång bäddvärmaren hemma i stugan för att värma sängen under kvällen. Senare på kvällen upptäckte hon att den plötsligt börjat brinna.

Hon stängde dörren till rummet och larmade, och klarade sig undan med rökskador, enligt räddningstjänsten.

Peter Ehrenstråhl tror att branden uppstod för att värmaren blivit för gammal och att materialet blivit allt för slitet. Men även när det gäller nya bäddvärmare, värmedynor och värmefiltar så gäller det att läsa instruktionerna. Man riskera till exempel brännskador om man ställer in värmen för högt och under för lång tid.

Om man viker sin filt eller dylikt så finns det risk att säkerhetssystemet skadas och täcker man över stömbrytarenså är det risk för brand. Listan på säkerhetspunkter är lång. Följer man dem inte så ökar olycksrisken.

En av de företag som säljer bäddvärmare och värmefiltar är OBH Nordica. Thomas Ek är marknadschef där och tycker inte att produkterna är farliga men han uppmuntrar kunderna att ta reda på vad som krävs för att använda dem.

– En bruksansvisning ska man alltid läsa igenom innan man använder en elprodukt. I det här fallet är det extra viktigt, förstås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".