politisk könsfördelning

Äldre män och yngre kvinnor i (s)

Medelålders vita män - 40-talister och 50-talister - sitter fortfarande på makten. Så ser det till exempel ut inom socialdemokratin i Göteborg.

SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, har kartlagt ålder och kön på innehavarna av de uppemot 600 socialdemokratiska uppdrag som fördelats i riksdagen, inom kommunpolitiken, i bolag och styrelser.

Rapporten fick, betecknande nog, titeln "Bland farbröder och fröknar".

– Det är äldre män och yngre kvinnor. De yngre männen är väldigt underrepresenterade, säger Sofi Bringsoniou som är ordförande i Göteborgs SSU-distrikt.

Är det få unga män som är aktiva?

Nej, det är det inte. Det är ungefär lika många unga kvinnor som unga män som både är aktiva och som blir nominerade till uppdrag men de unga männen blir förbisedda.

Varför är det så?

– Det vi tror är att de äldre männen gärna vill ha kvar sina uppdrag. När vi fattade kongressbeslutet i Göteborg 1993 om varannan damernas så konkurrerade inte de äldre männen med kvinnor längre utan de konkurrerade med andra män. Så om vi har en ung invandrarkvinna så fyller hon fler kvoter och då kan vi ha fler "äldre" män.

De unga i Göteborgs kommunfullmäktige är numer många men alltså oftast kvinnor, även här är de unga männen satta på undantag. 20 procent av kommunfullmäktiges ledamöter var efter senaste valet under 35 år. I kommunstyrelsen 40 procent.

Däremot fortlever de medelålders männens dominans bland gruppledarna - bland de som sitter ordförande för styrelser och nämnder är två tredjedelar män.

– Vi tycker att våra förtroendevalda ska spegla befolkningen och det gäller även den manliga sidan. Det är inte bara upp till SSU utan är hela partiets sak att se till. Det är det vi säger när vi tagit våra nomineringar - det ska vara unga och gamla. Det ska vara jämn könsfördelning och det ska finnas människor med olika bakgrund, säger Sofi Bringsoniou.

Hon säger att det är viktigt att inte bara kvinnorna ska ta ansvar för det utan även männen.

I september är det val, nomineringarna blev klara i december och med rapporten "Bland farbröder och fröknar " i ryggen satsar SSU i Göteborg på vallistorna som ska fastställas i slutet av mars.

– Det ska vara jämn könsfördelning även bland förstanamnen, Det ska spegla befolkningen och det kongressbeslut som nyligen fattades på Socialdemokraternas kongress om att 25 procent av de valbara på listorna ska vara under 35 år gamla. Det är så vi vill att listorna ska se ut, säger Sofi Bringsoniou.

Vad behöver de unga då göra för att bli mer valbara - är det frågan om kompetens?

– Vi har väldigt många kompetenta, unga människor i vårt parti. Det gäller för dem att också kunna visa det och inte behöva sitta på någon expedition och koka kaffe i flera år.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista