Knappt 400 personer är redo för att börja sin arbetslivsintroduktion. Foto: Elsa Persson/SR.
utförsäkrade i göteborg

400 redo för arbetsintroduktion

Drygt trettio nya personer i Göteborg har anmält sig till Arbetsförmedlingens introduktionsprogram sedan de utförsäkrades vid årsskiftet. Det här innebär att knappt 400 personer hittills är redo för att börja sin arbetslivsintroduktion.

– Det har varit ett intensivt arbete sedan oktober med att nå ut. Så vi tolkar det som att vi har nått ut till de allra flesta som vill vara med här, säger Beatrice Berglund som är chef för Arbetsförmedlingens kontor för utförsäkrade i Göteborg.

Hur många som verkligen har utförsäkrats i Göteborg vid årsskiftet är inte fastställt än, men enligt prognoserna är det maximalt 500 personer.

De flesta formella beslut har nu fattats för de som hunnit anmäla sig till Introduktionsprogrammet, och resten tror bli klara under dagen.

Idag börjar mötena med de här personerna. Den som vill delta i introduktionsprogrammet har tre månader på sig att skriva in sig, men om man anmäler sig sent kan det påverka rätten till ersättning:

– För att man ska kunna börja om i systemet så behöver man ju ha kontakt antingen med Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen utan att det uppstår ett glapp emellan. Det innebar ju att man skulle ha skrivit in sig i måndags om man inte gjort det tidigare.

Men nu handlar det om helt nya regler och Arbetsförmedlingen är angelägna om att fånga upp så många människor som möjligt i det nya programmet. Därför, menar Beatrice Berglund, att de försöker vara så generösa som möjligt och även kan skriva in personer retroaktivt:

– Det beror på skälen varför man inte kommit och gjort det här tidigare, säger hon.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista