Julia Nilsson med sin Shibahund Hina. Foto: Maja Jerosimic/SR.

Hundar i fokus på Svenska mässan

Idag inleddes My Dog på Svenska mässan i Göteborg. Det är ett av Europas största hundevenemang och omkring 10 000 hundar väntas besöka mässan.

Josefin Wang från Kungälv är på mässan för att ställa ut sin portugisiska vattenhund Ozzy.

– Han blir lite stressas av andra hundrar. Han vill gå runt och kolla.

Det råder en förhållandevis lugn stämning på mässan. Men för de som behöver hjälp finns Mariana Hansson som är problemhundskonsulent och driver ett företag som ger kurser i webbuppfostran. Hon berättar om de vanligaste problemen som hundägare ofta har.

– De mest vanliga är väl att hundar gör utfall mot varandra. Sedan kan det vara rädsla. Svårt att vara ensamma hemma. Alla kan ju få problem. Och det kan ju både bero på relationen hunden hundägare och det kan bero på yttre omständigheter. Det kan bero på gener och arvsanlag på hunden, säger hon.

Hundmässan My dog pågår i fyra dagar och arrangörerna förväntar sig över 30 000 besökare. Förutom hundutställningar bjuds det både på agility, elitlydnad och en teaterföreställning med hundar i huvudrollen, där berättarrösten görs av Jan Rippe.

Maja Jerosimic
maja.jerosimic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".