Hopp trots bil-och ekonomikris

Det är tuffa ekonomiska tider i Västra Götalandsregionen just nu. Framtiden för Saab står bland annat och väger.

Igår kom holländska Spyker med ytterligare ett bud och investmentbolaget Genii capital med säte i Luxemburg har visat intresse.

Dessutom skriver Dagens industri om att två svenska industrimän från Scania respektive krigsmaterialtillverkaren Saab vill ta över men banta Saab.

Saabs styrelse har möte idag i Trollhättan.

Bilindustrin i Västra Götaland har alltså fått sin beskärda del av varsel och uppsägningar och andra industrier har också påverkats av lågkonjunkturen.

Men ur denna kris kommer en starkare region att formas, säger Christian W Jansson, vd för KappAhl, som i många år engagerat sig i Västsvenska industi- och handelshammaren

– Det är klart att man känner ett ansvar för regionen eftersom vi har många syselsatta i Västsverige. Vi har huvudkontoret här och många butiker här.

Annars är det en tendens att det satsas väldigt mycket på Mälartdalen och det satsa väldigt mycket på sydvästra Skåne. Det kan vara bra att balansera upp det så att det satsas på Västra Götalandsregionen också.

Här i västra Sverige finns en fantastisk potential. Man har tagit sig igenom en varvskris, en tekoindustrikris och man kommer att ta sig igenom en personvagnskris också.

– Det är en stark region och en kul region att jobba i. 

Innovation och entreprenörskap är något Christian Jansson tror kan få hela regionen på fötter igen. Och han får medhåll från SKF:s styrelseordförande Tom Johnstone.

– Det är hemskt det som har hänt den västsvenska industrin - i synnerhet Saab. Det vi måste göra är att använda oss av all den kompetens som finns och utveckla regionen, säger Tom Johnstone.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista