Under sex dygn samlades pengar in till Radiohjälpens arbete mot malaria. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Pengar borta från Musikhjälpen

Pengar har försvunnit från Musikhjälpen, Sveriges Radios, SVT:s och Radiohjälpens stora insamling mot malaria som arrangerades i Göteborg före jul.

SMS-meddelanden från människor som velat skänka 50, 100 elller 200 kronor hamnade ett tag fel säger Lotta Kjellin, Sveriges Radios projektledare för Musikhjälpen.

Hon anade att allt inte stod rätt till.

– Efter halv två på natten mellan lördagen och söndagen så visades ett felaktigt nummer i tv-rutan i 21 minuter. Så det handlar inte om en så stor summa pengar eller särskilt många människor men alla bidrag är ju viktiga. Vi vill verkligen veta hur det kunde bli så här och vad det handlar om.

Hur mycket pengar handlar det om - vet ni det?

– Det har vi ingen aning om.

De som såg på tv just då såg alltså ett nummer som de valde att skicka in pengar på och så kom pengarna fel?

– Precis, säger Lotta Kjellin. Vi tror att någon i brådskan skrivit in fel nummer men vi måste ju ta reda på om det har varit så.

Vart gick det felaktiga numret?

– Det är så himla oturligt att numret går till vad andra medier uppger vara ett blufföretag. Vi har ännu inte lyckats få kontakt med dem, men hoppas att vi ska kunna samarbeta med dem.

Kan någon medvetet ha skrivit in fel nummer?

– Det ser jag som nästan orimligt bland annat för att alla som arbetat med Musikhjälpen på Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen verkligen varit engagerade och bra. För den som gjort detta medvetet skulle det dessutom ha inneburit lite pengar för en så stor risk.

Lotta Kjellin inser risken att trovärdigheten tar skada och understryker att det är mycket viktigt att verkligen ta reda på allt och berätta allt så ingen ska tro att man hemlighåller något.

Musikhjälpen sände från en glasbur på Avenyn nonstop i sex dygn och samlade in över 5,7 miljoner kronor i kampen mot malaria.

Anna Olofsson
anna.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista