Årets Guldbaggar

Film i Väst får flest nomineringar

Idag blev nomineringarna till årets guldbaggar klara, och Västra Götalandsregionens produktionscentrum, Film i Västs filmer har fått 24 av 33 av nomineringarna det vill säga 73 procent.

– Det är fantastiskt roligt. Som mest, för några år sedan, hade vi 16 nomineringar.

Film i väst är ju ett regionalt filmcentrum. Finns det någon av de här filmerna som du är särskilt stolt över att ha arbetat med?

– Jag har personligen två favoriter. Den ena är I taket lyser stjärnorna och den andra är Apan där Olle Sarri är nominerad till bästa manliga huvudroll.

Vilken är er roll?

– Vi jobbar på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Vi investerar i filmprojekt som det förläggs produktion till regionen i. Vi deltar i utvecklingen, finansieringen och själva genomförandet som en så kallad samproducent.

Vad betyder alla dessa nomineringarna för fortsättningen för Film i Västs verksamhet?

– Det är ett bra kvitto på den ställningen vi har i svensk film. Guldbaggar betyder nog mer för dem i branschen än för publiken. Ställningen i branschen är viktig för att vi ska kunna välja bland de stora projekten, så att de görs här.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".