På måndag börjar det tillverkas bilar i fabriken i Trollhättan igen. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
SAAB

Produktionen fortsätter på måndag

Beslutet om nedläggning av Saab har börjat verkställas. Men samtidigt fortsätter GM att prata med spekulanter. På måndag börjar det tillverkas bilar igen i fabriken i Trollhättan.

Den 18 december fattade General Motors beslut om en ordnad nedläggning av Saab Automobile. I går lämnade GM in en ansökan om likvidation till bolagsverket, vilket innebär att den formella avvecklingen har inletts.

Men samtidigt strömmade nya bud in på Saab ända fram till i torsdags, som var GM:s slutdatum, och GM uppger att man fortsätter att utvärdera buden. Parallella spår, som en facklig företrädare på Saab uttryckte det i går.

GM skriver också i sin ansökan till bolagsverket att en likvidation inte skall utgöra ett legalt hinder mot en eventuell försäljning av aktierna i Saab - om GM godtar "ett seriöst erbjudande från en trovärdig budgivare" under början av detta år.

På måndag ska det börja tillverkas bilar i fabriken i Trollhättan igen efter fyra veckors produktionsstopp.

– Vi fortsätter med produktionen tills vi får något annat direktiv. Takten kommer att bli som den var innan pausen, säger Gunilla Gustavs, informatör på Saab

Enligt GM-handlarnas återförsäljarförening i Sverige finns det order på mellan 500 och 600 Saab-bilar och produktionstakten väntas bli omkring 100 bilar om dagen när fabriken startar om på måndag.

I dag åker näringsminister Maud Olofssons statssekreterare Jöran Hägglund till USA för att träffa GM:s och Fords ledningar och diskutera framtiden för svensk fordonsindustri och de båda företagen Saab och Volvo.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".