Populärt att plugga utomlands

Det blir allt populärare för barn och tonåringar att studera på svenska skolor utomlands.  På fem år har antalet ökat med över 20 procent.

På Scandinavian School of Brussels, som är den största svenska utlandsskolan, har man framför allt sett en stor ökning på gymnasienivå. 

– Pappa ville att jag skulle fortsätta med svenskan, att jag inte skulle gå i en fransk skola. Jag skall ju flytta till Sverige igen efter skolan, säger Anna Högberg, elev på Scandinavian School of Brussels. 

– På något sätt finns allt svenskt kvar här. Samtidigt finns den Belgiska kulturen här också. Och franskan är på topp så man lär sig det också, säger Zacharias Westfahl Ocusto, elev på Scandinavian School of Brussels. 

På Scandinavian School of Brussels håller man på att göra sig klara för en konsert där alla barn ska delta. I korridoren blandas svenska, norska, danska och engelska när föräldrar och lärare försöker organisera uppträdandet.  

De senaste fem åren har antalet elever som studerar på svenska skolor utomlands ökat med 20 procent. Allra störst är ökningen på gymnasiet, där elevantalet växt med över 50 procent. 

– Elevutvecklingen har varit positiv. Speciellt gäller det gymnasieelever. Ändringen är att de elever som kommer ner själva har ökat, säger rektorn Torbjörn Åberg. 

– Jag ville komma utomlands, det var roligt. Det är som en svensk oas. Det är väldigt svenskt, säger Camilla Fellody, som gått på Scandinavian School of Brussels i tre månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista