Allt färre julljusbränder

På tio år har antalet bränder juletid som orsakats av stearinljus minskat rejält. Från att ha varit ett trettiotal runt år 2000, var det under perioden mellan advent och trettonhelgen denna jul endast åtta bränder i Göteborgsområdet som orsakats av stearinljus.

– Vi hoppas att det beror på att vi har bättre och mer information. Och på vårt förebyggande arbete. Även media har varit bra på att sprida informationen om att man ska vara försiktig med ljusen i juletid, säger Tove Nyth, olycksutredare på räddningstjänsten i Storgöteborg. 

Men folk använder väl fortfarande stearinljus, varför minskar då ändå bränderna? 

– Jag tror att det beror på att man har blivit mer medveten, att vara försiktig att släcka ljusen. Och att man kanske har en brandvarnare så att man kan upptäcka någonting i tid, säger Tove Nyth. 

Även om antalet bränder orsakade av stearinljus minskat kontinuerligt de senaste tio åren så säger Tove Nyth att risken för bränder överlag ökar nu när det är så kallt eftersom fler människor använder levande ljus vid strömavbrott samt alternativa uppvärmningsmetoder. 

Det är dock inte något som de sett exempel på i Göteborgsområdet utan Tove Nyth säger att det mer gäller ute på landsbygden.

Maja Jerosimic
maja.jerosimic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".