Synskadade kritiserar regionen

Synskadades Riksförbund i Göteborg menar att Västra Götalandsregionens kulturnämnds beslut, om hur kulturen ska göras mer tillgänglig för alla invånare, inte tar hänsyn till de synskadade.

Bland annat kommer viktiga taltidningar att avvecklas på sikt. 

Anders Josby, ombudsman på Synskadades Riksförbund i Göteborg, säger att detta kommer att skapa problem för regionens 15 000 synskadade. 

– Vi får alltså inte tillgång till sådan samhällsinformation som är riktad till synskadade invånare. Till exempel att Västtrafik går ut med information om att man kan ta med ledsagare på sin biljett. Det kan vara arrangemang eller att man som synskadad kan få speciell service. Detta är jätteviktig information som man annars inte får veta, säger Anders Josby. 

En inläst information riktad till gruppen synskadade är alltså något som står högt upp på önskelistan. Ett annat prioriterat område är syntolkning av olika kulturevenemang som regionen, trots att man hävdar motsatsen, fortsätter att låta De Synskadades Riksförbund ensamt ta hand om. 

– De levererar inte något syntolkat arrangemang. Det är hela tiden Synskadades Riksförbund som måste se till att det fungerar praktiskt, säger Anders Josby.

Annika Ottosson, biträdande kulturchef i Västra Götalandsregionen, säger att de inte kan tillfredställa alla krav som synskadade kommer med. 

– Dagens taltidningsverksamhet når ungefär 1 000 prenumeranter. Det finns ungefär 15 000 synskadade i regionen. Vi vill använda den här resursen och nå fler medborgare, säger Annika Ottosson. 

Hur då? 

– Genom att producera en ny taltidning som är lite bredare, med särskild fokus på kultur och ungdom. Det är ju Kulturnämnden som betalar den här resursen, säger Annika Ottosson. 

Den nya taltidningen kommer alltså att fokusera på kultur och ungdomar. 

De synskadade som vill ta del av viktig samhällsinformation hänvisar Annika Ottosson till lokalradion eller till tidningarnas talade versioner.

När det gäller kraven på syntolkning av kulturevenemang menar hon att det inte går att tillfredställa alla önskemål. 

– De har uttryckt att de har väldigt stora behov. De vill ha väldigt mycket syntolkat. Vi kan tyvärr inte tillgodose alla de behoven, säger Annika Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".