Två blev en

Sammanslagning genomförd

Stadsdelsnämnderna i Frölunda och Högsbo slogs ihop vid årsskiftet, utan någon synlig dramatik. Och allmänheten kommer knappast att märka någon skillnad i servicen, säger Maria Lejerstedt, som är ny stadsdelschef.

– Från första mars när vi flyttar ihop socialkontoret och verksamheten för funktionshinder och flyttar till Frölunda. Då är det klart att det kommer att märkas, säger Maria Lejerstedt, stadsdelschef för Frölunda-Högsbo.

I mars kommer en större rockad när Frölundapersonal flyttas till Högsbo och Högsbopersonal till Frölunda mellan de båda stadsdels- och socialkontoren. Därför väntar stadsdelsledningen till februari med information till allmänheten. Men något större problem bör det inte bli eftersom kontoren är lättillgängliga, menar man.

Idag öppnar en ny gemensam telefonväxel för de båda stadsdelarna, imorgon kommer en gemensam hemsida i full skala och imorgon håller den nya stadsdelsnämnden med jämn fördelning av politiker från Frölunda och Högsbo sitt första sammanträde med en rad formella ärenden. Senare i veckan träffas den nya ledningsgruppen för första gången.

Men även om det gått bra underskattade både politiker och tjänstemän svårigheterna med en sammanslagning, säger Maria Lejerstedt:

– Jag skulle vilja säga att vi underskattar det allihop. Bara det att byta mail-adresser och flytta datorer och få ihop ekonomisystemen, det är en komplicerad historia.

Om några veckor kommer ett beslut om att minska Göteborgs stadsdelar från 20 till 10 och då hägrar en ny sammanslagning för Frölunda och Högsbo med Askim nästa år och det kanske blir ännu roligare?

– Vi får ju ta en sak i sänder. Fördelen är att vi lär av misstagen så att man slipper göra om det i hela staden, så det kommer ju att underlätta, säger Maria Lejerstedt. 

Stadsdelsledningen räknar i år inte med några besparingar genom sammanslagningen, det kommer på längre sikt.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".