Flera brister har upptäckts vid inspektioner.

Flera butiker fick anmärkning

Hälften av de Göteborgsbutiker som kontrollerats fick anmärkning för sin hantering av kemikalieprodukter. Det här enligt en översyn som kommunen har gjort i samarbete med Kemikalieinspektionen.

Den vanligaste bristen är att produkten saknar märkning på svenska. Men det kan också brista när det gäller barnsäkra korkar. 

– Jag har i alla fall som rutin, och försöker sprida det bland mina medarbetare, att man alltid känner på korkarna. Det händer från vissa leverantörer att det inte sitter åt ordentligt, så det är alltid en sådan liten grej man kör att man skruvar till korkarna lite extra, säger Johanna Jakobsson på ICA Supermarket i Majorna.

Och just Majornas ICA-butik får godkänt av miljöinspektör Pia Almbring, som är en av dem som arbetat med det här kontrollprojektet. Det enda hon har att anmärka på är att produkter som till exempel Klorin och tändvätska, om än med barnsäkra korkar, står längst ned i hyllorna.

Under hösten har 200 bensinstationer, färghandlare och matvaruaffärer fått information från Miljöskyddsförvaltningen för att själva kunna kontrollera sina farliga produkter. 20 av de 200 har dessutom fått besök av miljöskyddsinspektörer för kontroll på plats, främst stora butikskedjor. Och det är av de tjugo butikerna som hälften fick anmärkning.

– Man kan väl säga att de större kedjorna, där har det varit mycket bättre. Som till exempel bensinstationer, där har vi inte haft mycket att anmärka på. Utan det är de mindre detaljisterna, de mindre butikerna som har svårigheter. De har inte så mycket kunskaper, säger Pia Almbring.

Ibland har varningstrianglar saknats på farliga produkter, och det brister också när det gäller märkning som kan läsas av synskadade. Bristande produkter har fått säljförbud vid kontrollerna, och de här butikerna får också betala en miljösanktionsavgift på 5000 kronor.

Ansvaret för kemikalier som säljs delas mellan butiken och leverantören, och i ett andra skede av projeketet ska nu leverantörssidan kontrolleras, något som sköts av Kemikalieinspektionen.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".