Ny reseplanerare i kollektivtrafik

Snart kan man planera hela sin Europaresa på Västtrafiks hemsida. Under våren kommer Västtrafik att ansluta sig till den nätbaserade reseplaneraren EU-Spirit och då kommer det gå att hitta information om avgångar och anslutningar i hela Europa.

– Vår tanke är att hjälpa folk att hitta resemöjligheterna, och se att man inte alltid behöver bilen utan att det går att resa kollektivt till de flesta platser, säger Mikael Faleke, webbansvarig på Västtrafik.

EU-spirit är en tjänst som växt fram ur ett EU-projekt som startade i början av 2000-talet av trafikbolag i Skåne, Danmark och Berlin. Målet är att man enkelt ska kunna få information om all trafik inom Europa. I vår kopplar Västtrafik sin hemsida till tjänsten.

– För den som ska resa inom Västtrafiks område så blir det ingen skillnad. Du kan göra precis som idag på hemsidan. Men om du ska åka till Värnamo eller kanske till Berlin så kan du gå in på vår hemsida och faktiskt söka resan hela vägen.

Det går alltså att planera resan i Europa genom att få information om avgångar, men man kan inte få prisuppgifter eller boka resan här.

– Just nu ser vi inte det som vårt mål, och det beror på att vi är en sammanslutning av företag som vill hjälpa folk att hitta en resa. Skulle vi börja plocka in bokningar och sådant där så skulle det kräva mycket mer av samarbete, att komma överens om kommersiella villkor och så vidare och det är inte det som är tanken, säger Mikael Faleke på Västtrafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista