Dansk-somalier i Göteborg

Värvningsförsök i Göteborg

Den dansk-somalier som angrep den danske Muhammedtecknaren Kurt Westergaard med en yxa i hans hem utanför Århus har besökt Göteborg och försökt värva unga svenskar till den islamistiska rörelsen al-Shabab som sägs ha kopplingar till al-qaida. Det skriver danska Berlingske Tidende.

Förra vintern ska mannen ha gästat Göteborg tillsammans med en annan dansk-somalier som sedan sprängde sig själv och 23 andra i luften vid ett självmordsattentat i Mogadishu i Somalia för en månad sedan. Vid två moskéer i Göteborg ska de två ha försökt rekrytera unga svenskar till al-Shabab, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Enligt Berlingske ska personer i svensk-somaliska kretsar i Göteborg ha undrat över varför varken danska eller svenska säkerhetspolisen reagerade på värvningsförsöken, som ska ha skrämt många med sin aggressiva och våldsamma ton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".