Anställda på Saab Automobile övergav produktionen för att demonstrera. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
manifestation i trollhättan

Anställda protesterade mot GM

För en halvtimme sedan stoppades produktionen i Trollhättan och 3500 Saabanställda samlades utanför fabriken för en manifestation mot ägaren GM:s hantering av hela affären.

De fyra fackförbunden vädjar i ett brev till GM:s vd Ed Whitacre att han ska sälja Saab.

I brevet står det att eftersom GM ägs till 60 procent av den amerikanska staten vore det billigare för de amerikanska skattebetalarna om GM säljer Saab i stället för att lägga ner bolaget.

Brevet i sin helhet:

Varför riskera de amerikanska skattebetalarnas pengar?

General Motors väg mot att bli ett framgångsrikt företag har inkluderat försäljningen av Saab Automobile AB och märket Saab.

Så snart den planen tillkännagavs dök flera budgivare på Saab upp och det fortsätter de att göra!

Den bästa ekonomiska lösningen för att spara pengar och undvika kostnader för General Motors är att sälja Saab, i stället för att lägga ner företaget. Med en nedläggning riskerar GM att få betala enorma summor för själva nedläggningen och även att få betala stora kostnader för skadestånd.

Eftersom amerikanska staten (de amerikanska medborgarna) fortfarande äger cirka 60 procent av GM är det ett slöseri med de amerikanska skattebetalarnas pengar att inte sälja Saab!

En nedläggning av Saab skulle få minst lika stora konsekvenser i USA som i det svenska samhället.

Spara pengar – sälj Saab!

Representanter för de anställda på Saab Automobile AB:
Paul Åkerlund
Anette Hellgren
Håkan Danielsson
Kenneth Trei

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".