Somaliska kvinnor kartlagda

Utsatthet, utanförskap, för lite arbetslivserfarenhet och diskriminering för hudfärg, kläder och religion är de största hindren för att komma ut i arbetslivet. Det menar somaliska kvinnor i Bergsjön.

Det här framkommer i projektet Kvinnokraft som drivits av kommunen och som kommit med sin slutrapport.

– Kvinnorna behöver kunna lyfta upp sina egna resurser. De här kvinnorna har, trots att de saknar formella erfarenheter eller utbildning, erfarenheter. De är starka kvinnor, de vill gärna komma ut i arbete och deras vilja till det är stark, säger Farid Basill på enheten för ekonomiskt bistånd i Bergsjön.

Cirka hundra kvinnor har kartlagts i rapporten och syftet har varit att ta reda på vad de här kvinnorna själva ser som hinder och möjligheter för att komma ut i arbetslivet eller börja en utbildning.

I rapporten framkommer att de somaliska kvinnorna gärna jobbar inom omsorg, vård eller eget företagande inom hotell och restaurang. Men då krävs också arbete från kvinnorna själva och hjälp från samhället.

– Det de behöver utifrån resultatet är mobilisering av kvinnornas egen kraft, de behöver ökade kunskaper om samhället och arbetsmarknaden och möjligheten att skaffa sig arbetslivserfarenhet.

Hur ska ni göra det?

– Att kunna knacka dörr och komma in på arbetsmarknaden, är inte det lättaste. Vi måste jobba på individ-, grupp-, och samhällsnivå för att komma ifrån fördomarna som finns mot de här grupperna, säger Farid Basill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".