Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Nekat nummer utreds av SOS

SOS Alarm ska utreda om de gjorde rätt när de nekade polisen telefonnumret till en kvinna som ringt in och berättat att hon blivit utsatt för brott.

Det var i söndags en kvinna i Göteborg ringde SOS Alarm på 112, blev kopplad till polisen och berättade att hon blivit misshandlad och våldtagen.

Polisen fick inte kvinnans telefonnummer och SOS Alarm lämnade inte heller ut numret till polisen med hänvisning till sekretess.

– I grundförutsättningen i det avtal SOS Alarm har med staten gällande 112 så är sekretessen och anonymiteten en väldigt viktig del. Det innebär att vi generellt sätt aldrig lämnar ut nummer förutom i ett par undantag, säger Sören Graversen platschef på SOS Alarm i Göteborg, säger Sören Graversen som är platschef för SOS Alarm i Göteborg.

Undantag nummer ett är om en åklagare behöver det för att reda ut ett allvarligt brott - undantag nummer två är om driftledaren på SOS Alarm på goda grunder misstänker att det finns fara för människoliv.

– Det är en bedömning - är detta fara för människoliv eller inte - och i detta fallet gjordes bedömningen att det inte var det, säger Sören Graversen.

Kvinnan ringde in till 112 i söndags. Hon blev via SOS Alarm kopplad till polisen. Enligt polisen ska hon då ha berättat att hon blivit misshandlad och våldtagen och hon sade att hon skulle ringa upp igen innan hon lade på luren. Men hon ringde inte upp igen och när polisen då skulle begära ut numret till henne fick de nej av SOS alarm.

Ska man inte ta det säkra före det osäkra?

– Som jag säger det är en bedömningsfråga utifrån ett antal kriterier, men det är väldigt viktigt att sekretess och anonymitet för tredje man så långt det bara går, säger Sören Graversen.

SOS Alarm ska lyssna igenom banden från när kvinnan ringde in för att utreda om man gjorde rätt - men man är samtidigt benhård på att den som ringer in till 112 ska kunna vara säker på att vara anonym. Och vad gäller samarbetet med polisen så tycker Sören Graversen att det fungerar bra.

– Det tycker jag, vi har en väldigt god relation. Vi kommer prata med varandra om det här, säger han.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista