Programmet klart för filmfestival

I morgon släpps programmet för den 33:e Göteborg International Film Festival. 450 filmer från 78 länder kommer att visas under festivalveckan.

En av festivalens tre teman är Sharing - att dela varandras verklighet. Även Afrika och Indien står i fokus.

Men festivalen invigs av en svensk film The Extraordinary Ordinary Life of Josè Gonzales, en film där man försöker skildra artistens och musikerns Josè Gozales inre värld.

– Vi tycker att det är roligt att filmfestivalen vågar satsa på den här typen av film som på många sätt bryter visa normer som finns i filmbranschen, säger filmmakarna Fredrik Egerstrand och Mikel Cee Karlsson som är glada och stolta att just deras film inviger filmfestivalen.

Vad då för normer?

– Filmen utspelar sig ganska mycket inuti en människa, den inre processen. Och där har vi använt många olika sätt att beskriva det på bland annat animationer, säger de.

Kommer vi att kunna skratta när vi tittar på filmen?

– Det tror jag absolut att du kommer att kunna göra.

Huvudperson är alltså artisten Josè Gonzales.

– Det här är lite komiskt, det känns spännande och lite skrämmande. Jag tycker att filmen har mycket humor i sig. De porträtterar mig på ett lite nördigt sätt som de som känner mig vet stämmer, säger han.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".