Få företag tar emot praktikanter

Det har varit ett lågt intresse för privata företag i Göteborg att ta emot praktikanter. Ett projekt som lanserades i november, har bara gett ett 70-tal platser.

Det var i slutet av november som det lanserades ett projekt mellan privat näringsliv, fackliga organisationer och arbetsförmedlingen med målet att ge 1500 arbetslösa ungdomar en praktikplats. Men hittills har det bara resulterat i ett 70-tal praktikplatser.

Sofia Alstam arbetar med att samordna praktikplatserna på arbetsförmedlingen och hon hoppas på att fler företag ska visa intresse för att ta emot praktikanter.

– Vi hoppas ju att vi ska få in fler platser från företagen. Vi har bland annat haft inne två annonser i dagspress och vi hoppas att det ska få företagen att börja registrera fler platser. Det är ju alltid en startsträcka när man drar igång något sådant här och vi hoppas att det ska bli bättre framåt våren.

Målet med projektet är att det under 2010 ska erbjudas 1500 praktikplatser för arbetslösa ungdomar i Göteborgsregionen. I Västra Götalandsregionen är drygt 8000 personer i åldern 18-24 öppet arbetslösa.

Och bara i Göteborg är omkring 2500 ungdomar utan arbete. Men hittills har bara 62 företag anmält sitt intresse vilket innebär omkring 70 praktikplatser.

Kenneth Krantz är chef för Svenskt Näringsliv i Väst som är några av de som har uppmanat sina medlemmar att ta emot praktikanter. Han tror att det svaga intresset blev avbrutet av helgerna som varit men att de nu åter ska uppmana sina medlemmar att registrera sig som mottagare för praktikanter.

Men samtidigt påpekar han att lågkonjunkturen också spelar in.

– Många företag har dragit ned på personalen och tycker kanske då att det är svårt att ta in praktikanter. Jag tycker inte egentligen att det där är samma sak utan en praktikant är ju inte en person som är anställd utan en person som ska göra sin praktik, säger Kenneth Krantz från Svenskt Näringsliv.

Maja Jerosimic
maja.jerosimic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista