Isen på Nordre älv är nu bruten. Foto. Hasse Holmberg.

Kornhalls färja åter i trafik

För första gången sen i torsdags kväll kan nu Kornhalls färja köra igen. En isbrytare har brutit isen i Nordre älv och trafiken har därför kunnat återupptas igen.

– Bekymret med Nordre älv är egentligen inte att bryta isen utan det är att bli av med isen, för det är fruset ända ut till Björkö och Rörö. Så isen man bryter ligger kvar och packar sig. Man får bryta isen och samtidigt med grävmaskiner ösa isen upp ur vaken där färjan går, säger Bill Söderberg som arbetar på isbrytaren.

Så det är inte bara att köra in en isbrytare i Nordre älv?

– Det speciella med Nordre älv är att den i inloppet bara är knappt två meter djupt, och norrifrån från Kungälv så är det låga broar så man kommer inte in med ett så stort fartyg som man behöver.

Om det fortsätter vara kallt, måste ni göra om ert jobb då eller måste färjan gå hela tiden så inte isen lägger sig?

– Det är en kombination av att man kör färjan regelbundet och så bryter man is samtidigt. Det ena utesluter inte det andra utan man får köra parallellt. Grovjobbet är gjort så det löper säkert på, men man får nog underhållsbryta den kommande veckan i alla fall, säger Bill Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".