Marthin Thulin, vice ordförande i Göteborgs Universitets Studentkårer, är glad för bidraget studentkårerna kommer att få när kårobligatoriet tas bort nästa höst. Foto: Lasse Edfast

Studentkåren nöjd med bidraget

Studentkårerna vid Göteborgs Universitet kommer att få 310 kronor per elev och läsår i bidrag från universitetet från och med nästa höst då kårobligatoriet tas bort.

Av dom universitet som hittills lovat pengar till kårerna har Göteborgs Universitet gett den bästa dealen. Det säger Martin Thulin, vice ordförande i Göteborgs Universitets Studentkårer.

– Sen är det så att kårerna har lite andra omkostnader, men 310 kronor är ett mycket bra stöd som jag tror att kårerna klarar sig väldigt bra på, säger han.

Martin Thulin tror inte att kårernas uppgift som oberoende utbildningsbevakare kommer att påverkar nu när dom får sina pengar av det universitet som ska bevakas.

– Universitetet ser inte det här som att man har gått in i någon förhandling och sen ställer en massa krav, utan man ser att kårerna behöver hjälp för att organisera sig. Man är väldigt mån om att det ska finnas ett studentinflytande, säger Martin Thulin.

Bidraget till kårerna kommer att kosta universitetet cirka nio miljoner kronor per år, men Mats Edvardsson, chef på studentavdelningen på Göteborgs Universitet, tror inte det innebär besparingar på något annat.

– Universitetet är för närvarande i ett så pass gynnsamt läge så att man måste dra in på något annat för att dela ut de här pengarna, men i ett annat läge får de konsekvenser förstås, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".