Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Oenighet om orsak till brist på praktikantplatser

Nu riktas kritik mot arbetsförmedlingen när det gäller möjlighet att få en praktikant.

Västekot berättade på tisdagen om att det går trögt att få företagare att ta fram praktikplatser - bara ett 70-tal av ett mål på 1500 praktikplatser har tagits fram.

Bengt Glavinger från företaget Beslagspecialisten i Göteborg vill gärna ta emot en praktikant men han tycker att hela processen är onödigt krånglig.

-- Jag trodde det skulle vara enklare för vi fick ju en inbjudan från Arbetsförmedlingen, men tyvärr ingen telefon, ingen kontaktperson stod på den. Jag ringde igår och blev kopplad tre fyra gånger till olika personer. Ingen visste riktigt och intresset var ganska lågt, säger han.

Vad hade du hoppats på?

– Att de enkelt och smärtfritt  tog mitt namn och mitt behov och hittade någon, eller ett par olika, kandidater. Enkelt och smärtfritt ska det vara för oss, säger Bengt Glavinger.

Men Per Olsson, chef för arbetsförmedlingen i Göteborg förstår inte kritiken och håller inte med om det skulle vara krångligt att få en praktikant via arbetsförmedlingen.

– Det här är ett väldigt enkelt sätt. Parterna på arbetsmarknaden, både fackförbund och arbetsgivarorganisationer, tillsammans med Arbetsförmedlingen tyckte att det var ett mycket enklet sätt att anmäla in platser på.

– Det går till så att man anmäler en plats via praktikplatsen.se  - sedan blir man ganska omedelbart kontaktad av Arbetsförmedlingen, säger  Per Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".