Just nu är chansen för henne att bli politiker i Västra Götaland 40 procent, för honom är den 50 procent. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Politikerna i Västra Götaland

Fortfarande fler män än kvinnor

De flesta samhällsgrupper är väl representerade bland politikerna i kommun- och landstingsfullmäktige. Det enligt organisationen Sveriges kommuner och landsting som presenterar en rapport i dag där man kartlagt politikerna i Västra Götalands kommuner.

Men fortfarande är män överrepresenterade i alla länets kommuner, visar rapporten

– Tyvärr tror jag dessutom att beror på att man som kvinna fortfarande tar för stort ansvar för hem och familj och inte tycker att man har någon tid över. Jag tror inte det beror på att man skulle vara mindre engagerad i samhällsfrågor, säger Helene Odenljung, kommunalråd (FP) i Göteborg.

– Men vi jobbar aktivt med att ha en jämn könsfördelning. Vi har ungefär femtiofemtio vad gäller befolkningen i stort och då bör vi se ut så som parti också, fortsätter hon.

Vilka är våra politiker egentligen? Och hur många från olika samhällsgrupper som till exempel invandrare, högutbildade och småbarnsföräldrar sitter med i kommun- och landstingsfullmäktige? Den frågan ställer sig Sveriges kommuner och landsting i en rapport som presenterades i dag.

– När man fattar beslut å medborgarnas vägnar då ska man ha kunskap från olika åldersgrupper, kön eller till exempel olika delar av näringslivet, säger Bo-Per Larsson på Sveriges kommuner och landsting som är författare till rapporten.

Det Bo-Per Larsson kommit fram till är att politikerna i länet väl representerar befolkningen.

– Tittar man på hela den stora gruppen förtroendevalda så finns de olika samhällsgrupperna representerade, säger han.

Men i samtliga Västra Götalands kommuner är männen överrepresenterade i, visar undersökningen. I genomsnitt i länet är det nästan 60 procent av politikerna som är män. Personer under 30 år är också underrepresenterade i i stort sätt samtliga kommuner, liksom personer över 65 år. Utrikes födda är underrepresenterade i likhet med landet som helhet. Men i några kommuner är andelen utrikes födda lika stor som den är i befolkningen. Det goda exemplet i Radio Göteborgs sändningsområde är Kungälvs kommun.

Men trots att alltså politikerna sammansättning inte fullt ut motsvarar befolkningen vad gäller kön, ålder och från vilket land de kommer så menar kommunalrådet Helene Odenljung (FP) att politiker är som folk är mest.

– Jo, det tror jag nog! Vi var nog lite för gamla och för många män och hade för många barn också rent statistiskt, men annars så tror jag det, säger Helene Odenljung.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista