Partille ger ungdomar jobb

Partille kommun satsar på att få arbetslösa ungdomar i arbete. Tanken är att 60 ungdomar ska erbjudas en 6-månaders anställning inom kommunen.

– Det är en tillfällig lösning på grund av den djupa lågkonjunkturen som vi just nu befinner oss i, säger  Anders Einarsson är förvaltningschef på social -och arbetsförvaltningen i Partille kommun.

Från den yttersta politiska viljan i Partille så har man velat skydda den här gruppen, att man inte ska hamna i ett försörjningstödsberoende (socialbidrag).

Vår förhoppning är att om man får en regelrätt anställning inom Partille kommun i ett halvår, så har man ett CV att falla tillbaka på och man har fått en erfarenhet istället för att vara bidragsberoende, säger Anders Einarsson.

Tanken är att 60 ungdomar, som för tillfälligt får försörjningsstöd av kommunen, ska erbjudas en anställning på 75 procent i 6 månader i arbeten som annars inte blir utförda.

Deras arbetsuppgifter ska inte konkurrera med ordinarie arbeten i kommunen. I Partille har drygt 150 ungdomar försörjningsstöd. Och av dessa tros cirka 60 personer ha försörjningsstöd på grund av lågkonjunkturen och det är dem det satsas på nu.

Fyra miljoner kommer projektet kosta. Centerpartisten Anna Strand är ordförande i Social- och arbetsnämnden.

– Vi har ett gott ekonomiskt läge och det är en anledning till att vi kan genomföra den här satsningen nu. När vi ser andra kommuner som drar ned på sin personal och måste göra neddragningar i sina verksamheter så har inte Partille kommun behövt göra det alls.

Vi har ett gynnsamt läge tack vare att vi har varit återhållsamma tidigare och har gjort rätta prioriteringar, säger hon.


Maja Jerosimic
maja.jerosimic@sr.se

maja.jerosimic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista