Villaägaren Berndt Nilsson i Kungsbacka vill hellre kompostera hemma. Foto: Magnus Hagström/SR Halland.
Kungsbacka

Matavfallet ska bli biogas

Kungsbackabornas matavfall ska förvandlas till biogas. Samtidigt blir det dyrare att ha kvar sin kompost i trädgården.

Det nya systemet som kommunen inför för att ta hand om matresterna innebär att det blir dyrare att ha kvar sin kompost i trädgården, och det gillar inte villaägaren Berndt Nilsson.

– Vi tycker det är lite konstigt att man tar bort en del av rabatten bara för att kommunen själv vill öka hanteringen av komposterat avfall. Det finns ingen rimlighet i det. Men jag tänker trots det ha kvar tunnan så länge vi får en lägre sophanteringskostnad, säger Berndt Nilsson.

De som har kompost i trädgården har haft 40 procents rabatt på renhållningstaxan. Nu halveras den rabatten, men fortfarande blir trädgårdskomposten lite billigare än att skicka matavfallet till biogasproduktion. Det är just matavfallet som kommunen vill komma åt genom det nya rabattsystemet.

– Det är en bättre metod att öka återvinningen än till exempel genom hemkompostering, för vi vill öka återvinningen hela tiden, säger renhållningschefen Alf Persson.

På frågan om han inte vill att folk ska kompostera i trädgården längre svarar han:

– Jo, på sätt och vis. Fortfarande har de som hemkomposterar den lägsta avgiften.

– Jag håller med om att  det är en paradox, men villaägaren har ändå en gång satsat pengar på att köpa en kompostbehållare.

Det nya systemet införs efterhand i olika bostadsområden, och den som då inte vill sortera ut matavfallet över huvud taget får betala betydligt mera än nu.

Magnus Hagström, SR Halland
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista