En hel del ska förberedas inför öppnandet av det nya apoteket. Foto: Jonas Franzén/SR.

Nya privata apotek på måndag

I veckan byts skyltarna på tjugo av Göteborgsområdets apotek ut i samband med att Apoteket AB inte kommer driva dem längre. Ett av de första apoteken att få nya skyltar, det var apoteket Nordstjärnan på Wieselgrensplatsen som från måndag kommer drivas i privat regi.

Inne på apoteket Nordstjärnan står två män i byggkläder och betraktar en vägg på avstånd. Den ena vrider på huvudet. "Sitter skyltarna på samma höjd", frågar han sin kollega. Sakta och säkert börjar Apoteketskyltarna i butiken bytas ut mot det nya företagets logotyp.

Men bland kunderna så har förändringen inte rönt någon större uppmärksamhet här i dag.

– Jag tycker inte det är noga vilket företag som tar över. Det spelar ingen roll, säger Gunnel Karlsson, en av kunderna i butiken.

Hon tillägger att hon hoppas att det nya sortimentet kommer vara minst lika stort.

– Här ute i egenvårdsdelen kommer vi bredda sortimentet och byta ut en del varumärken mot andra, säger Lars Blomqvist som är chef på apoteket på Wieselgrensplatsen

Han nämner att Apotekets egna märken så småningom kommer försvinna.

– Men man kommer känna igen mycket här. Men samtidigt kommer vi få möjlighet att pröva andra spännande saker, säger Lars Blomqvist.

De anställda på apoteket är i huvudsak organiserade i fackförbunden Farmacevtförbundet och Farmacibundet. Det senare var till en början negativa till avregleringen, men har bestämt sig för att gilla läget.

Men de kommer redan från början noggrant bevaka hur kompetensutvecklingen hos personalen sköts. Det gör man både för de anställdas och för kundernas skull, säger Eva Strach-Carlsson som är ordförande på en nybildad avdelning i Göteborg som har en av de privata aktörerna som sitt ansvarsområde.

– Det är viktigt att vi vet vad vi säljer och de som har proffsig personal kommer få kunderna i framtiden, säger Eva Strach-Carlsson.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista