Återvinningen blir mer städad

Nu ska göteborgarna slippa nedskräpningen vid återvinningsplatserna. Renova har fått in mycket klagomål från kunder som irriterar sig på överfyllda behållare. Men det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI som är ansvarigt och som bestämmer hur ofta tömningarna ska ske.

Igår bestämde Renova och Förpacknings- och tidningsinsamlingen hur de ska lösa problemen.

Det kommunala återvinnings- och avfallsföretaget Renova har fått in mycket klagomål från kunder som irriterar sig på överfyllda behållare. Men det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI som är ansvarigt och som bestämmer hur ofta tömningarna ska ske. Igår träffades parterna och bestämde hur de ska gå tillväga.

– Det är väl egentligen att tömma inom rätt tid och att rapportera tillbaka på rätt sätt också. För att vi är inte själva ute på gatorna och ser hur det ser ut. Det är det som Renova rapporterar till oss som blir våra ögon, och det är viktigt att den rapporteringen blir korrekt, säger John Strand som är vd på FTI.

Det resonemanget är något som Renova håller med om.

– Det är klart att det är viktigt att vi rapporterar till FTI hur det ser ut, säger Christian Kallerdahl, biträdande kommunikationschef på Renova.

Nedskräpning och stök har väckt stor irritation hos göteborgare som bara velat lämna gamla förpackningar och tidningar vid någon av de 350 återvinningsplatser som finns i staden.

Istället för någorlunda rent och snyggt har man möts av överfulla behållare som lett till att det medhavda avfallet inte sällan dumpats vid sidan om.

– Det som har varit problemet är att några stationer, framförallt under juletid, har varit hårt belastade och det har vi inte klarat av, säger John Strand.

Upprörda kunder har hört av sig till Renova som fått spela boven i dramat.

Men ansvaret ligger egentligen på Förpacknings- och tidningsinsamlingens servicebolag, som bara gett Renova uppdraget att sköta tömningarna enligt deras bestämmelser.

– Det är lite Renovas sits som kommunalt bolag. När man ger sig ut på en kommersiell marknad och konkurrerar med privata företag, då får man räkna med att man hamnar i en intressekonflikt. Allmänheten kanske inte riktigt ser vem som har ansvaret, säger John Strand på FTI.

Men nu är det andra bullar som gäller i fortsättningen för att rätta till problemen.

– Vi ska ligga kvar på ungefär samma antal tömningar men kanske omfördela dem något.

Kan du lova göteborgare att de i fortsättningen ska slippa överfyllda behållare?

– Det är vår absoluta ambitionsnivå. Den som väljer att källsortera ska aldrig behöva komma till en återvinningsplats där det är nedskräpat och fullt på, säger John Strand.

Elin Georgsson
elin.georgsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".