Patricia L Mellin är en av de haitier i Sverige som nu följer katastrofen i det gamla hemlandet. Foto Stig-Åke Jönsson, Scanpix

Patricia söker anhöriga på Haiti

Mölndalsbon Patricia L Mellin växte upp på Haiti och har bott i Sverige i över trettio år. Kvar i det jordbävningsdrabbade landet finns släktingar och vänner.

- Jag ringer hela tiden, telefonen fungerar inte. Många har ju fast telefoni också, de som är äldre. Mobilerna finns ju också, men de kan man tänka sig att folk tappar, de tvingas ju vara på gatorna. Så det finns ett antal förklaringar i och för sig.

Skickar du mail också?

- De släktingar som är på Facebook skickar jag meddelande till. Och till de vänner som jag vet har kommit i kontakt med sina närmaste. CNN har sidan iReport där man kan skriva vem man söker. Jag är ständigt uppkopplad, sover knappt.

Hur hittar du rätt med dina känslor?

- Ja, när man vet att någon är död så hanterar man sorgen. Men när man inte vet... Ena stunden känner man hopp, andra maktlöshet. Att hantera dessa känslor samtidigt är fruktansvärt.

När du levde på Haiti, var det här en tanke då att det skulle kunna komma en jordbävning?

- Lite. Men jag har ju som barn upplevt orkaner. Varje år har vi varit tvungna att göra reparationer på vårt hus. Haiti är ett land som har lidit jättemycket. Det gör ju att man har en styrka inombords, men det här är det värsta som har hänt Haiti.

Christian Olsson
christian.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".