Räddningsbåtar fastfrusna

Isläget på Västkusten blir allt besvärligare. På sjöräddningssällskapet har många räddningsbåtar blivit oandvändbara i det tjocka istäcket.

– Vi jobbar med isräddning, till exempel att hjälpa långfärdsskridskoåkare som kan hamna i problem. Det kan vara lurigt, eftersom vi här på västkusten inte har sett så mycket sådan här is. Vi var ute och hjälpte en fiskebåt häromnatten och det är såpass kallt i ytvattnet att sjövattenintagen kan drabbas av att filter sätts igen eller ispluggar i sjövattenfiltret, säger Martin Wickström som är distrikssamordnare på sjöräddningssällkapet och tjänstgör på räddningskryssaren Broström som ligger vid Kärringön.

Hur är er beredskap?

– Efter omständigheterna har vi på Sjöräddningssällskapet täckt upp så gott vi kan. Vi får ju titta där befolkningen finns, dels den bofasta men även människor som är ute på isarna.

Peo Wenander
peo.wenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".