Sonen miste benet i gasexplosionen

Den 24-årige sonen förlorade vänster underben och hans 49-årige pappa blev av med ett finger när en gastank exploderade i centrala Göteborg på fredagen.

De två männen, far och son, körde en diseldriven dragbil in på en gasmack på Kruthusgatan. Men det var inte tankning av bilen som orsakade explosionen.

– Det var en gasbehållare till ett mobilt kök som de försökte fylla på medhjälp av en egentillverkad adapter, berättar Jan Strannegård, polisens presstalesman.

Att tanka en gasolflaska med fordonsgas är inte tillåtet och ska heller inte vara möjligt eftersom det är helt olika munstycken på gaspumpen och en gasoltub. 

Gasolflaskarna tål ett maxtryck på 21 bar medan trycket i pumpstationen är 200 bar. Pumpstationen ska ha varit försedd med varningstexter på flera olika språk.

– Tydligt är det möjligt att göra i vissa östländer om man får hjälp av personalen men här är det inte tillåtet och det gick ju inte heller, säger Jan Strannegård.

Läget för de två männen som nu vårdas på sjukhus är stabilt och de kommer nu att tas om hand av det åkeri där de båda är anställda.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".