Spårvägen backar. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Spårvägen backar om turordningsregler

Göteborgs Spårvägar backar från sitt tidigare beslut om att frångå turordningsreglerna vid arbetsbrist. Nu har facket Kommunal och bussektionen inom Göteborgs Spårvägar kommit överens om att man ska använda principen "sist in först ut" i hela bussbolaget.

Göteborgs Spårvägar hoppas att Veolia och Busslink kommer att anställa en stor del av de uppsagda, de hoppas annars på att få ut övertaliga i andra delar av Götebrogs spårvägar, som till exempel spårvagnsförare.

– Det finns olika sätt man kan göra tolkningar på det, och det här är ett rättvist och enkelt sätt, säger Kent Udd, fackordförande för Spårvägens trafikpersonal inom Kommunal.

I juni kommer de privata företagen Veolia och Busslink ta över viss busstrafik från kommunala Göteborgs Spårvägar. Det innebär att ungefär hälften av av de 900 bussförarna inom Göteborgs spårvägar blir övertaliga.

De omfattas visserligen av det så kallade samverkansavtalet, som innebär att kommunalt anställda inte kan sägas upp, utan förflyttas i stället vid arbetsbrist.

Men Göteborgs Spårvägar ville driva turordningsreglerna dit, att den förare som körde en linje som skulle läggas ut till de privata bolagen skulle bli förflyttad, även om föreren jobbat över trettio år i företaget. En nyanställd på en annan busslinje skulle få ha sitt jobb kvar.

Men nu har facket Kommunal och Göteborgs spårvägar enats om att turordningsreglerna ska gälla hela bussbolaget.

Mikael Olsson är operativ chef för busstrafiken på Göteborgs Spårvägar:

– Det drog ut på tiden och nu hade också Veolia stängt tiden för att ansöka. Det hade blivit svårt för många som inte hade vetat om från början vad det var som gäller. Så säger vi att nu ändrar vi det här, samtidigt kan de inte söka jobb hos Veolia längre.

Lisa Sofia Larsson
lisasofia.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".