SDN-beslutet rycker närmare

Vid nästa årsskifte är planen att Göteborg ska omorganiseras och de tjugo stadsdelsnämnderna ska minskas till ungefär hälften. Frågan ska upp i nästa veckas kommunstyrelse. Men beslutet är omdiskuterat.

Förhoppningen är att ett politiskt beslut om sammanslagningen ska vara fattat innan januari månads slut.

Socialdemokraten Anna Johansson, ersättare i kommunstyrelsen med ansvar för utvecklingen av stadsdelsnämnderna tycker dock att utvecklingen ser hoppfull ut:

– Det finns ju delar i förslaget som kan vara mer kontroversiella än andra. En del sammanslagningar känns mer naturliga än andra, så det blir ju lite olika diskussioner.

Är det några sammanslagningar som är mer kontroversiella än andra?

– Ja, det är klart att det är. Medborgarna kommer inte märka så stor skillnad, eftersom skolorna och äldreomsorgen ligger kvar där de är. Det handlar mer om hur kommunen organiserar sin verksamhet.

Men vad är då syftet med förändringen?

– Dels att vi ska kunna ge mer likvärdig service. Det ska inte skilja mellan stadsdelarna. Syftet är också att få mer jämnstora stadsdelar utifrån befolkningsmängd, där skiljer det mycket i dag. Men vilket man förslag vi än landar i kommer det att finnas frågor kvar som vi kommer behöva fortsätta arbeta med. Närdemokrati, till exempel, som vi ännu inte lyckats helt med.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".