Antibiotikarecepten minskar

Arbetet med att minska antalet antibiotikaförskrivningar har lönat sig. Förra året skrev läkare på landets vårdcentraler ut 7,4 procent färre antibiotikarecept jämfört med året innan.

--Det är förstås trevlig att antibiotikaanvändningen går ner, det är ett mål för att kunna behålla de potenta läkemedel vi måste ha i svensk sjukvård. Använder vi för mycket, snabbar vi på spridningen av antibiotikaresistenta bakterier, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Apotekens statistik över antibiotikarecepten har sammanställts av Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens, som arbetar på uppdrag av regeringen för att bevara antibiotika som effektivt läkemedel vid bakteriella infektioner.

Minskningen av utskrivna antibiotikarecept syns över hela landet. Stockholmare använder mest antibiotika och västerbottningar minst.

Västra Götaland ligger fyra på listan med sina 400 utskrivna antibiotikarecept per tusen invånare. Minskningen sedan förra året är knappt sex procent.

Den största minskningen av antibiotikaförskrivningar ses hos barn under fyra år, och främst är det luftvägsinfektioner som oftare tillåts läka ut av sig själva.

Men enligt Peter Ulleryd är det ännu en bit kvar till mål.

--Vi har lång väg kvar att gå för att minska trycket av antibiotika i samhället, för att bevara de viktiga mediciner som antibiotika är, även för framtiden, säger han:

– I Holland är man nere på 200 antibiotikarecept per tusen invånare, det är hälften av vad vi har här i länet.

Malin Leissner
malin.leissner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".