Elever får rätt till psykologhjälp

Idag klubbade Göteborgs kommunstyrelse igenom att skolelever som behöver ska få rätt att träffa kurator eller psykolog inom tre arbetsdagar.

En tredagarsgaranti behövs för att det inte ska bli för stora skillnader mellan olika skolor och stadsdelar, menar socialdemokraten Anneli Hulthén i kommunledningen.

– Förhoppningsvis ska det för de barn som vill gå att ta kontakt med skolkurator och skolpsykolog.

Bättre än det gjort hittills?

– Man kan inte säga att det har gått dåligt hittills, men jag hoppas som sagt att de barn och ungdomar som har behovet ska kunna få kontakt.

Vad händer om en skola inte klarar tredagarsgarantin?

– Ja, vi lägger ju inte ner skolor eller straffar skolor, men då får vi hålla ögonen på det och se varför de inte klarar det.

Man kan säga att Göteborgs kommunledning med Anneli Hulthén i spetsen går oppositionen till mötes med den nya tredagarsgarantin. För det är kristdemokraterna som har lyft frågan om att förstärka elevvården.

Men man ville gå ännu längre och koppla antalet kuratorer och psykologer till elevantalet, på samma sätt som elevantalet idag ska styra antalet skolläkare och skolsköterskor i skolor och stadsdelar.

Men kommunledningen tänker inte tala om hur många kuratorer och psykologer som ska finnas i verksamheterna och då blir tredagarsgarantin en halvmesyr, menar kristdemokraten Carina Liljesand:

– En garanti är bra om det finns personer som kan leva upp till garantin. Men det kan vi inte och därför känns det hopplöst.

– Vi vet att det är långa köer till BUP (barn och ungdomspsyk), vi vet att det finns en massa barn med ångest i magen, som aldrig får prata med en vuxen - och skolsköterskan hinner inte med. Så jag förstår inte hur de ska kunna leva upp till det här. Jag tycker det är lite dimridåer, säger Carina Liljesand (KD).

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".