Vart tredje småbarn underviktigt

Undervikt hos små barn är ett stort problem i nordost och i vissa områden väger nästan vart tredje barn för lite. Det konstaterar läkare vid Angereds närsjukhus när de har gjort sexårskontroller.

Lars Gelander är barnläkare och verksamhetschef vid sjukhuset.

– När vi har arbetat som skolläkare och gjort hälsounder-sökningar på barn som är sex år, då har vi sett att barnen många gånger haft en undervikt redan under perioden 0 - 2 år, säger han. I vissa områden har vi kunnat se att uppemot en tredjedel av barnen har haft en ganska svår undervikt som små.

När läkarna har studerat barnens tillväxtkurvor har det alltså visat sig att många vägde för lite som små. En av arbetshypoteserna är att undervikten är större bland barn i socialt utsatta områden i Göteborg, något som ska undersökas närmare.

– Vi har en tes om att det skulle kunna förekomma skillnader, säger Lars Gelander. Men självklart måste vi studera detta mer för att kunna säga om det verkligen är så. Tidigare erfarenheter och studier har visat på att undervikt förekommer hos tio procent av barnen, men i skolor där vi gjort hälsoundersökningar har det alltså handlat om uppemot trettio procent.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".