Så här kan det komma att se ut. Bild: White Arkitekter.
Höghus i Johanneberg

Byggplaner trots protester

Trots protester från boende i området så går planerna vidare med att bygga tre höghus i Johanneberg i Göteborg. Ett av höghusen ska fortfarande bli 17 våningar högt. Enligt ett tjänstemannaförslag föreslås Byggnadsnämnden säga ja till en detaljplan av bygget.

Planen är att tre byggnader ska byggas i korsningen Viktor Rydbergsgatan och Eklandagatan i Johanneberg. Två av husen ska vara 9 våningar höga och ett ska vara 17 våningar högt.

De ska vara avsedda för handel i bottenvåningarna och med bostadsrätter ovanpå det. Men många boende i området är negativa till planerna och känner oro för ökad insyn, mindre solljus, minskat lägenhetsvärde och ökad trafik i området.

Även länsstyrelsen har påpekat att bullerproblemen kan vara svårlösta och de har önskat att Stadsbyggnadskontoret ska förtydliga vilka lösningar det är som man har på den frågan. Och enligt planarkitekten Åsa Askergren har man också gjort det.

Hon säger till Västekot att det bland annat finns förslag på att anlägga bullerdämpande asfalt i området och att sovrummen kan vätta åt en ljuddämpande sida. Kontentan är i alla fall att den kritik som riktats mot planerna inte anses som skäl nog att ändra det förslag som tidigare lagts fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".